Βότανα, φαρμακευτικά φυτά, αρωματικά φυτά, Αριδαία, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Έβρος, Χαλκιδική, Κοζάνη, Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Καρδίτσα, Λάρισα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Τρίκαλα, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Πρέβεζα, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική, Αχαΐα, Κορινθία, Λακωνία, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Χανιά, Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο
ΦΥΣΗΣ ΔΩΡΑ
Είμαστε μια νεοσύστατη οικογενειακή επιχείρηση που σκοπός μας είναι η παραγωγή και συσκευασία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών βιολογικής καλλιέργειας διαφόρων βοτάνων τις Ελληνικής φύσης. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε φασκόμηλο, ρίγανη, ιπποφαές (φύλλα) βιολογικής καλλιέργειας.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ (Σάλβια η φαρμακευτική ή Salvia officinalis) Το επιστημονικό όνομα του φασκόμηλου (Salvia) προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω». Ήδη από τα αρχαία χρόνια έλληνες και αιγύπτιοι γνώριζαν και εκθείαζαν τις ιδιότητές του. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «τσάι της Ελλάδας» εξαιτίας της αφθονίας του στον τόπο μας. Στην Ελλάδα έχουν εντοπισθεί 23 είδη φασκόμηλου. Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα αλλά και ως καρύκευμα. Το φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο χαρισματικά και πλούσια σε ιδιότητες βότανα της Ελλάδος. Αποτελεί απαραίτητο γιατρικό αλλά και εξαίρετο αφέψημα για όλο το χειμώνα. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Εξαίρετο τονωτικό και καρδιοτονωτικό. Διεγείρει τα νεύρα, τα επινεφρίδια και το κυκλοφορικό σύστημα. Νευροτονωτικό για κάθε μορφή ατονίας και αδυναμίας, νευρικής αδυναμίας, τρόμου, ίλιγγου (vertigo) και νευραλγιών. Οξύνει τη διάνοια και τονώνει τη μνήμη (οξυδέρκεια). Απολυμαντικό της φαρυγγοστοματικής περιοχής. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, αφθών, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας. Γαργαρισμοί μαζί με Μηλόξυδο καταπολεμάνε τους ερεθισμούς του στόματος και του λαιμού. Ασκεί βλενολυτική δράση. (βήχας, ιγμορίτιδα) Ιδανικό σε περίπτωση συναχώματος ή κρυολογήματος σε συνδυασμό με Τσάι του Βουνού και Μέλι Καστανιάς Έχει αντιβακτηριακή, μυκητοστατική, αντισηπτική, ιοστατική και στυπτική δράση. Ευεργετικό στο ήπαρ (συκώτι), στα νεφρά και στη χολή. Σπασμολυτικό Ορμονική δράση: είναι το ισχυρότερο προοιστρογονικό βότανο χρήσιμο ως εκ τούτου στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και δυσμηνόρροιας (εμμηναγωγό), ιδιαίτερα στις εφιδρώσεις. Δρα κατά του σακχάρου, των ρευματισμών, της ουρικής αρθρίτιδας και της διάρροιας. Βοηθά στην διούρηση Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου. Σε μεγάλες δόσεις είναι ανθιδρωτικό, εμποδίζει δηλαδή την εφίδρωση. Χρήσιμο σε περιπτώσεις υπερίδρωσης χεριών και σώματος και νυχτερινής εφίδρωσης. Σε μικρές δόσεις δρα διαφορετικά και προκαλεί εφίδρωση. Πλύσεις με το έγχυμά του δρουν κατά της ακμής, των μολύνσεων, των πληγών, των τραυμάτων της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας. Τονώνει και αναζωογονεί τους κουρασμένους και πονεμένους μύες. Ανακουφίζει τις κράμπες. Βελτιώνει το χρώμα των σκούρων και γκρίζων μαλλιών. Τονώνει και δίνει λάμψη στα ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά. Το ποδόλουτρο με έγχυμα φασκόμηλου δροσίζει και ασκεί αποσμητική δράση Ατμόλουτρο με φασκόμηλο και καλέντουλα συνίσταται για βαθύ καθαρισμό και αντισηπτική δράση σε λιπαρό δέρμα. Στη Mαγειρική : Χρησιμοποιείστε το σε πουλερικά, ζυμαρικά, όσπρια και κρεατικά καθώς και για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών και φαγητών. Δοκιμάστε το Λικέρ με Φασκόμηλο. Χρησιμοποιείστε το για να φτιάξετε υπέροχα αρωματικά ξύδια. Θεωρείται μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας. ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ : Το φασκόμηλο καλό θα είναι να αποφεύγεται από εγκύους, από άτομα υπερτασικά και αιματώδους κράσεως καθώς και από παιδιά λόγω της διεγερτικής του επίδρασης. Δεν πρέπει να λαμβάνεται συνεχόμενα πάνω από δύο βδομάδες εξαιτίας των πιθανών τοξικών επιδράσεων του αιθερίου ελαίου της θουξόνης. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν ιατρική συνταγή.
ΡΙΓΑΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η επιστημονική έρευνα έχει διαπιστώσει αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες στη ρίγανη (ιδιαίτερα στο αιθέριο έλαιο) και την κατατάσσουν στα αντιοξειδωτικά φυτά. Πολύτιμη σε προβλήματα του στομάχου, ιδιαίτερα στην γαστρική ατονία. Βοηθά σε εντερικές διαταραχές και στους πόνους της κοιλιάς. Θεωρείται διεγερτικό, εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό και αντιασθματικό. Κατάλληλο για ουλίτιδα πονόδοντο και φλεγμονές του λαιμού με στοματικές πλύσεις και γαργαρισμούς 2-3 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις γρίπης, κρυολογήματος, αμηνόρροιας (ως εμμηναγωγό) κατά των ρευματικών πόνων των μυών και των αρθρώσεων, κατά του πονοκεφάλου και της ευκοιλιότητας. Με πλύσεις, λουτρά και εντριβές δρα κατά του «στραβολαιμιάσματος» των μυϊκών ψύξεων, της φθειρίασης. Βοηθά στην επούλωση και αποστείρωση πληγών και αμυχών που πυορροούν. Ελευθερώνει από τους σπασμούς και τον λόξυγκα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Ως έγχυμα. Ρίχνουμε 1 ή μισή κουταλιά του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάσουμε για 5-10 λεπτά αναλογα με το ποσο δυνατο το θελουμε και μετά το σουρώνουμε. Πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα σκέτο ή με μέλι. Για πλύσεις βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ξηρό βότανο σε μισό λίτρο βραστό νερό και το σκεπάσουμε για 10-15 λεπτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο έγχυμα αν το διατηρήσουμε στο ψυγείο ή το ξαναζεστάνουμε. ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Αποφεύγουμε την θεραπευτική χρήση του βοτάνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν ιατρική συνταγή. ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ : Οι χρήσεις της ρίγανης στην μαγειρική είναι ατελείωτες Συνδυάζεται πάντως καλά με βασιλικό, θυμάρι και μαντζουράνα. Σας προτείνουμε όμως, σε όσους τρώνε κρέας, έναν πολτό σαν μαρινάδα με βάση την ρίγανη, το λεμόνι και το δενδρολίβανο. Θα απογείωση κυριολεκτικά την γεύση του κρέατος (κυρίως αρνί ή κατσίκι) δίνοντάς σας νότες εσπεριδοειδών και αρώματα της ελληνικής γης. Ποσότητα πολτού για 4 μερίδες φαγητό : ½ κγ αποξηραμένη ρίγανη (1 κγ φρέσκια) ½ κγ δενδρολίβανο κοπανισμένο στο γουδί (1 κγ φρέσκο) 2 κγ ξύσμα λεμονιού 1 σκελίδα σκόρδο (έχουμε αφαιρέσει την «καρδιά») κοπανισμένη στο γουδί ½ κγ κύμινο σε σκόνη 1 κσ κοφτό κόλιανδρο φρεσκοτριμμένο σε μύλο ή κοπανισμένο στο γουδί Αλάτι (να προτιμάτε ακατέργαστο και να το τρίβετε σε μύλο) Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι Ελαιόλαδο τόσο ώστε να γίνει ο παχύς πολτός που θέλουμε Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά σκεπασμένα. Απλώνουμε με τις παλάμες μας τον πολτό πιέζοντάς τον ελαφρά στην μάζα του κρέατος. Το αφήνουμε σκεπασμένο για μισή τουλάχιστον ώρα. Πριν το βάλουμε στον φούρνο ψεκάζουμε η αλείφουμε με ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε με το σκεύος σκεπασμένο (πχ αλουμινόχαρτο ή γάστρα) ώστε να μην χαθούν οι μυρωδιές . 10 – 15 λεπτά πριν το τέλος ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε 2 κσ λεμόνι και λίγη ρίγανη